Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Junhua Dang får 2020 års pris till yngre forskare i psykologi

Junhua Dang.

Svenska Nationalkommittén har beslutat att Junhua Dang tilldelas 2020 års pris till yngre forskare i psykologi.

Prismotiveringen lyder:

"Priset till yngre forskare i psykologi, instiftat av Svenska nationalkommittén för psykologi vid Kungl. Vetenskapsakademien, har för år 2020 tilldelats Junhua Dang som disputerade år 2018 vid Lunds universitet, med följande motivering: 

Dr Junhua Dang tilldelas Nationalkommitténs pris till yngre forskare för att han med självständighet och en egen röst angriper centrala teoretiska frågeställningar inom psykologi. I sin avhandling undersöker Dang det under senare år omdiskuterade fenomenet ”ego depletion” att viljestyrkan är en ändlig resurs som kan uttömmas. Utifrån skickligt designade experiment utvecklar han en ny modell som kan förklara många av de tidigare motsägelsefulla resultaten inom området. I egen-initierade samarbeten med ett stort antal internationella forskare har han därtill granskat villkoren för att fenomenet ska observeras samt undersökt andra aspekter på självkontroll. Dang har dessutom givit självständiga och originella bidrag inom flera andra områden såsom psykologiska metoder, beslutsfattande och socialpsykologi. Dang framstår som en i alla avseenden mycket värdig pristagare."