Personlighets- och socialpsykologi
Personlighetspsykologi handlar om de egenskaper som gör människor unika, men också de processer som leder fram till att människor är olika. Inom området försöker vi förstå hur stabila skillnader i människors sätt att tänka och känna leder till olika beteende. Socialpsykologi handlar om hur våra tankar, känslor och beteende påverkas av andra människor i vår omgivning. Människorna kan vara konkret närvarande, men också bara föreställningar hos en individ eller implicerade av situationen.
Forskningen inom personlighetspsykologi berör både personlighetsteori och personlighetsmätning. Forskning inom socialpsykologi studerar vitt skilda områden inom socialpsykologi, men ett viktigt område har på senare tid varit hur attityder påverkas av situationer.
Tillsammans utgör personlighets- och socialpsykologi två olika synsätt för vad som gör tankar, känslor och beteende stabila. I skärningspunkten mellan personlighet och socialpsykologi studeras interaktionen mellan personen och situationen, dvs. hur en person med vissa egenskaper reagerar i en speciell situation.
Pågående projekt
Här presenterar vi ett urval av de pågående projekt som sker inom avdelningen.
Hatretorik och unga minoriteter – en longitudinell valideringsstudie om utsatthet, psykisk hälsa och välbefinnande
Syftet med projektet är att identifiera, mäta och förstå exponeringen av hatretorik bland svenska ungdomar, i synnerhet unga minoriteter, och vilka konsekvenserna är för utsattas välbefinnande och psykiska ohälsa. Projektet kommer att bidra med kunskap om psykiskt välbefinnande hos ungdomar, komplettera forskningen om hur unga minoriteter påverkas samt förse beslutsfattare, skolor och hälsoteam med information om hatretorik och psykisk hälsa hos ungdomar.
Period: 2024–2027
Finansiärer: Vetenskapsrådet
Kontaktperson: Tomas Jungert, tomas.jungert@psy.lu.se
Forskare: Tomas Jungert (PI), Camilla Forsberg, Nathaniel Iotti, Robert Thornberg
HEUREKA - Högstadieelevers upplevelser av relationer och kränkning och deras anpassning
Projektet syftar till att undersöka hur elever som blir vittnen till olika typer av skolmobbning i klassrummet påverkas på olika sätt. Tidigare forskning har visat på negativa följder av att utsättas för skolmobbning, men det saknas systematisk forskning om hur olika typer av mobbning påverkar elever som blir vittnen till den. Projektet undersöker även vilka faktorer som är avgörande för hur vittnen till skolmobbning reagerar (ex. att vara passiv åskådare eller försvara offret).
Period: 2023–2025
Finansiärer: Crafoordska stiftelsen
Kontaktpersoner: Tomas Jungert, tomas.jungert@psy.lu.se
Forskare: Tomas Jungert (PI), Sophie Berjot, Université de Reims Champagne-Ardenne, Nina Pallasch, Nathaniel Iotti, Robert Thornberg, Linköpings universitet
Minoritetsstress på jobbet
Syftet med projektet är att undersöka hbtqi-personers utsatthet för minoritetsstess på jobbet och hur de hanterar den. Projektet fokuserar på hbtqi-personers egna tankar och upplevelser genom intervjuer. Vi studerar också kvantitativt samband mellan upplevelser av minoritetsstress, hälsa och stöd från arbetsgivaren över tid.
Period: 2022–2024
Finansiärer: AFA Försäkring
Kontaktperson: Tove Lundberg tove.lundberg@psy.lu.se
Avdelnings-föreståndare
Fredrik Björklund
Professor
046 222 87 75
fredrik [dot] bjorklund [at] psy [dot] lu [dot] se
Lunds universitets forskningsportal
- Fredrik Björklund
- Marie Björnstjerna
- Sofia Bunke
- Martin Bäckström
- Etzel Cardeña
- Benjamin Claréus
- Daiva Daukantaite
- Laura Giese
- Zhuojun Gu
- Eva Hoff
- Åse Innes-Ker
- Nathaniel Iotti
- Per Johnson
- Tomas Jungert
- Petri Kajonius
- Kalle Kallio Strand
- Amanda Klysing
- Magnus Lindén
- Anna Lindqvist
- Tove Lundberg
- Patric Nordbeck
- Jean-Christophe Rohner
- Ingela Steij Stålbrand
- Una Tellhed
- Sima Wolgast