Arbets- och organisationspsykologi
Vid avdelningen för arbets- och organisationspsykologi bedriver vi utbildning och forskning i nära samverkan med det omgivande samhället och angränsande akademiska discipliner. På grund av omvärldskontakterna präglas forskning och praktik av olika samhällstrender.
Psykosociala och organisatoriska förhållanden spelar en väsentlig roll för befolkningens hälsa och arbetsförmåga. Således är arbets- och organisationspsykologi ett kompetensområde med stor samhällsrelevans.
Forskning inom området kan bidra med ny kunskap till gagn för näringsliv och offentlig förvaltning, företagshälsovård, psykologer och andra aktörer. Kunskapen kan syfta till att antingen förebygga och åtgärda arbetsrelaterad ohälsa, dålig trivsel och nedsatt arbetsförmåga, eller till att stimulera till positivt organisationsklimat, arbetsengagemang och effektivitet.
Pågående projekt
Ljudmaskering i öppna kontorsmiljöer: Interventionsstudie av effekter på arbetsmiljö och personal.
Akustiska störningar anses vara ett allvarligt och ökande problem vid svenska kontorsarbetsplatser, delvis beroende på ökningen av olika former av öppna kontorsmiljöer. Syftet med detta projekt är att öka förståelsen för ljudmaskering i öppna kontorsmiljöer, och undersöka om ljudmaskering som metod kan förbättra den akustiska arbetsmiljön och positivt påverka de anställdas komfort, stress, välbefinnande, närvaro på arbetsplatsen och upplevelse av arbetsmiljön.
Period: 2019–2024
Finansiärer: AFA Försäkring
Samarbetspartners: Projektet är ett tvärvetenskapligt samarbete mellan Avdelningen för Ergonomi och Aerosolteknologi (EAT), Avdelningen för arbets- och miljömedicin (AMM) och Institutionen för psykologi vid Lunds universitet.
Kontaktpersoner: Roger Persson, roger.persson@psy.lu.se
Forskargrupp: Jonas Borell (PI) Roger Persson (Col) Emilie Stroh (Col)
Skolledares arbetsmiljö del 2: Fördjupande undersökningar av rektorers organisatoriska förutsättningar för ett hållbart skolledarskap.
Rektorer har en nyckelroll i skolans styrkedja och ansvar för den inre organisationen, pedagogisk utveckling och arbetsmiljön på skolan. Syftet med projekt ”Skolledares arbetsmiljö del 2” är att bedriva primärforskning som fördjupar och utvecklar den samlade kunskapen om rektorers arbetsmiljö och hälsa genom att beforska några av de väsentliga problem som vi identifierat i tidigare projekt via analyser av enkäter, gruppintervjuer och workshoppar. Särskilt viktigt är att öka kunskapen avseende hur rektorernas organisatoriska/sociala arbetsmiljö kan främja ett hållbart skolledarskap. På sikt förväntas resultaten bidra till att främja alla svenska rektorers arbetsmiljö och hälsa och en bättre skola.
Period: 2022–2025
Finansiärer: AFA Försäkring
Samarbetspartners: Tvärvetenskapligt samarbete mellan Institutionen för psykologi och Avdelningen för arbets- och miljömedicin (AMM) vid Lunds universitet samt Centrum för skolledarutveckling, Umeå universitet. En referensgrupp bestående av representanter för Sveriges Skolledare, Arbetsmiljöverket, och ett antal skolchefer är också knuten till projektet.
Kontaktpersoner: Roger Persson, roger.persson@psy.lu.se
Forskargrupp: Roger Persson (PI), Ulf Leo (Col), Carita Håkansson (Col), Anna Oudin (Col)
En chef som mår bra är en bättre chef: Hur kan arbetsmiljön för chefer i kommunal äldreomsorg förbättras?
I detta projekt undersöks hur arbetsmiljön kan förbättras för chefer i kommunal äldreomsorg. Med utgångspunkt i en kartläggning av chefernas egna upplevelser av sin arbetsmiljö avser vi ta fram förankrade förslag på förbättringsåtgärder genom en iterativ designprocess där chefer från äldreomsorgen är delaktiga genom hela processen. Förväntat resultat är, förutom kunskap om chefernas arbetsmiljö, praktikförankrade förslag till lösningar på identifierade arbetsmiljöproblem.
Period: 2023–2026
Finansiärer: AFA Försäkring
Samarbetspartners: Projektet är ett tvärvetenskapligt samarbete mellan Institutionen för psykologi (IfP) och Avdelningen för Ergonomi och Aerosolteknologi vid Lunds universitet.
Kontaktpersoner: Roger Persson, roger.persson@psy.lu.se Tomas Jungert, tomas.jungert@psy.lu.se
Forskargrupp: Christofer Rydenfält (PI), Roger Persson (Col), Tomas Jungert (Col), Gerd Johansson (Col)
Anställdas behov och sambanden med positiva och negativa arbetsrelaterade faktorer
Projektet syftar till att undersöka betydelsen av anställdas psykologiska behovstillstånd och utgår från Självbestämmandeteorins tre grundläggande psykologiska behov (autonomi, kompetens och samhörighet). Projektet studerar hur olika arbetsrelaterade faktorer (ex. corporate social responsibility) påverkar behovstillstånden och hur de i sin tur påverkar viktiga arbetsförhållanden (ex. engagemang och frånvaro). Vi kommer även jämföra anställda i Frankrike och Sverige.
Period: 2022–2024
Finansiärer: Svensk-franska Stiftelsen
Kontaktpersoner: Tomas Jungert, tomas.jungert@psy.lu.se
Forskare: Tomas Jungert (PI), Sylvain Caruana, Université de Reims Champagne-Ardenne, Tiphaine Huyghebaert-Zouagh, Université de Reims Champagne-Ardenne, Nicolas Gillet, Université de Tours
Avdelnings-föreståndare
Roger Persson
Universitetslektor
046-222 87 56
Roger [dot] Persson [at] psy [dot] lu [dot] se (Roger[dot]Persson[at]psy[dot]lu[dot]se)
Forskare inom avdelningen Arbets- och organisationspsykologi
Forskarnas profiler i Lunds universitets forskningsportal
- Johan Bertlett
- Bengt Brattgård
- Eva Hoff
- Robert Holmberg
- Tomas Jungert
- Magnus Lindén
- Mark Milich
- Roger Persson
- Ilkka Salo
- Elinor Schad
- Kirsti Tellas
- Birgitta Wanek
Avslutade projekt
Ta del av våra tidigare projekt inom avdelningen Arbets- och organisationspsykologi