Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Att studera på forskarutbildningen

avhandlingar i närbild

Forskarutbildningen i psykologi vid Lunds universitet ger fördjupade kunskaper i psykologi och du som doktorand tränas till att bli en självständig, kritisk forskare med bred teoretisk samhällsvetenskaplig kunskapsbas. Målet med utbildningen är att du ska kunna utveckla de kunskaper och färdigheter som behövs för att självständigt kunna bedriva forskning inom psykologi och bidra till kunskapsutvecklingen inom fältet. Genom kurser och färdigställande av en vetenskaplig avhandling förbereder forskarutbildningen dig väl för forskningsarbete och en yrkeskarriär.

Fakta om utbildningen
Forskarutbildningen leder fram till en doktorsexamen som motsvarar 240 högskolepoäng. I utbildningen ingår en kursdel och forskningsarbete som leder till en doktorsavhandling.

Behörighetskrav finns angivna i aktuell utlysning. 

Tjänsterna finansieras av institutionen, forsknings­projekt eller av externa myndigheter och organisationer. En forskarutbildning tar normalt fyra år vid heltidsstudier.

Vid Institutionen för psykologi finns cirka 20 aktiva doktorander.

Ansökan till forskarutbildningen

Samtliga ansökningar bedöms och rangordnas tillsammans på ett likvärdigt sätt. Var vänlig läs och kontrollera att du följer instruktionerna

Ansökningsanvisningar:
Anvisningar för ansökan till forskarutbildningen i psykologi (PDF, ny flik)

I dokumentet ovan hittar du även information om bedömningskriterier.

Allmän studieplan doktorandutbildningen

kompass och en karta

Doktorandhandboken

Handboken ger en överblick över forskarutbildningen vid Institutionen för psykologi och kan användas för att få vägledning i olika frågor under doktorandtiden.
Doktorandhandboken (PDF)

fakultetens fasad

Sök doktorandtjänst med inriktning mot totalförsvar

Om du är intresserad av en doktorandtjänst med inriktning mot totalförsvar - ur ett psykologiskt perspektiv, kontakta Magnus Lindén, Mats Dahl eller Sean Perrin för mer kunskap om hur du anpassar din ansökan till psykologin.

Magnus Lindén, docent 
Forskningsområden: civil resiliens och risker, totalförsvaret, stress och ledarskap
Telefon: +46 46 22 21 723 
E-post: magnus.linden@psy.lu.se

Mats Dahl, docent
Forskningsområden: bedömning och beslutsfattande i tillämpade miljöer, underrättelseanalys (militära och civila myndigheter), bias och brus, intervju- och förhörsteknik
Telefon: 046-22 28 761 +46 46 22 28 761
E-post: mats.dahl@psy.lu.se

Sean Perrin, professor i klinisk psykologi 
Forskningsområden: att bygga psykologisk motståndskraft och krisberedskap
E-post: sean.perrin@psy.lu.se

Läs mer om doktorandtjänsten och ansök här (Länk till Lunds universitet.se)
Sista ansökningsdag: 14 april 2025

 

Kontakt

Eva Hoff
Studierektor för forskarutbildningen
eva.hoff@psy.lu.se


Anita Lennerstedt
Administratör
046-222 91 21
Anita.Lennerstedt@psy.lu.se