Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Minoritetsstress på jobbet

Arbetsplatsen som lindrande eller hindrande för hbtqi-personers psykiska hälsa och välmående

kollegor som jobbar runt en dator. foto
Foto: Pexels, Fauxels

Syftet med projektet är att undersöka hbtqi-personers utsatthet för minoritetsstess på jobbet och hur de hanterar den. Projektet fokuserar på hbtqi-personers egna tankar och upplevelser genom intervjuer. Vi studerar också kvantitativt samband mellan upplevelser av minoritetsstress, hälsa och stöd från arbetsgivaren över tid.

Projektet förväntas ge en god bild av hbtqi-personers upplevelser av minoritetsstress och mikroaggressioner i arbetslivet. Resultaten väntas visa hur minoritetsstress och arbetsgivarens stöd för att hantera denna påverkar hbtqi-personers hälsa och kan vara vägledande i arbetet med att främja deras arbetsmiljö.

 

Vad är minoritetsstress?

Minoritetsstress är en särskild typ av stress som kan uppstå hos personer som tillhör minoritetsgrupper, på grund av strukturella ojämlikheter, stereotypa uppfattningar och medvetna eller omedvetna kränkningar, som minoriteter möter i samhället dagligdags. Ordet förklarar den mekanism som ligger bakom en konstant förhöjd stressnivå kopplad till diskriminering eller risk för diskriminering, och alltså ligger bortom och utöver den vanliga stress som alla personer, oavsett grupptillhörighet, kan uppleva. För de av oss som drabbas av minoritetsstress är den ständigt överhängande i alla sammanhang vi befinner oss i. För de av oss som inte riskerar att drabbas av minoritetstress behöver en medvetenhet om att personer drabbas finnas ständigt i vårt bakhuvud, så att vi alltid agerar antirasistiskt, proaktivt, och stöttar den som behöver (Källa: Levande historia).

Om projektet

Minoritetsstress på jobbet är ett finansierat projekt med anslag från Afa Försäkring.
Projektet görs i samarbete med Örebro universitet och Linköpings universitet och pågår mellan 2022–2024.

Läs mer om projektet i Lunds universitets forskningsportal

 

en röd telefon.foto

Kontakt

Projektet leds av 
Tove Lundberg
tove [dot] lundberg [at] psy [dot] lu [dot] se (tove[dot]lundberg[at]psy[dot]lu[dot]se)