Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny avhandling behandlar föräldraskap under covid-19 – och vad vi kan lära oss utav pandemin

föräldrar myser med en bebis. foto
Foto: Kampus Production

Den 24 september försvarade Laura Cox sin avhandling Covid as a catalyst? Exploring gendered parenthood and work-family development through the pandemic, vid Institutionen för psykologi. Avhandlingen handlar om hur könsroller i föräldraskapet och balansen mellan arbete och familjeliv förändrades under covid-19-pandemin. Pandemin ses som en händelse som fick stora konsekvenser både på familje- och arbetslivet, på grund av restriktionerna som följde. Laura Cox avhandling ger nya insikter i hur föräldrar påverkades av pandemin samt hur de upplevde dessa förändringar.

Studien bygger på tidigare forskning om hur arbets- och familjeansvar traditionellt fördelas mellan män och kvinnor, med särskilt fokus på fäders engagemang. Avhandlingen bidrar med tre huvudbudskap som fokuserar på konsekvenserna av att utestänga fäder i början av föräldraskapet, överbelastningen av mödrar och potentialen att förbättra förutsättningar för ett balanserat arbets- och familjeliv genom de förändringar som COVID-19-pandemin medförde.

- Covid-19 visade att det behövs mer uppmärksamhet och stöd till föräldrar som inte är födande föräldrar under tiden före och under förlossningen, och att deras förmåga att vara närvarande i det dagliga livet under graviditeten och vid förlossningen är oerhört viktig för båda föräldrarnas upplevelser under resan mot föräldraskap. Ökad möjlighet att arbeta hemifrån innebar att familjer kunde tillbringa mer tid tillsammans, vilket också förändrade hur involverade föräldrar som inte var födande föräldrar kunde vara. Även om det fortfarande råder ojämlikhet i fördelningen av betalt och obetalt arbete mellan män och kvinnor, kan vi lära oss av pandemin att förändringar i möjligheten att arbeta hemifrån ibland kan vara en viktig förbättring för hur båda föräldrarna hanterar sina hem- och arbetsuppgifter.

Laura Cox blev förvånad över att upptäcka att även om covid-19 på många sätt var en stressig period med högre krav och bekymmer än vanligt, uttryckte många föräldrar också liknande, positiva känslor kring vissa aspekter. 

- Jag tyckte att det var mycket intressant att höra pappor uttrycka att de inte kunde tänka sig att gå tillbaka till kontoret på heltid nu när de har kunnat uppleva mer flexibelt arbete och mer tid för familjen. 

Laura menar att samhället skulle kunna lära sig mycket av den här perioden när det gäller föräldraskap.

- Efter pandemin kan vi se den här perioden som ett exempel på vad som behöver förbättras framöver, till exempel att föräldraengagemang under och efter förlossningen behöver skyddas och få bättre stöd, och att flexibiliteten när det gäller att ibland arbeta hemifrån (för föräldrar som kan) skulle kunna förbättra jämställdheten. 

Läs om Lauras forskning och hennes avhandling i Lunds universitets forskningsportal.

Om studien

Studien bygger på tidigare forskning om hur arbets- och familjeansvar traditionellt fördelas mellan män och kvinnor, med särskilt fokus på fäders engagemang.

Avhandlingen består av tre studier; den första var en enkätundersökning med frågeformulär om psykisk hälsa som besvarades av 378 blivande föräldrar och öppna frågor som besvarades av 212. Den andra studien var också en enkät med öppna frågor som besvarades av 193 mödrar från tre länder (Sverige, Storbritannien och USA). Den tredje studien bestod av intervjuer med 8 pappor i Sverige.